Aquells episodis en que tothom parlava del temps que feia.





dilluns, 31 d’octubre del 2011

Hivern de 1884-85. A l'ombra del Krakatoa.

Quan analitzem les dades meteorològiques de Barcelona dels darrers segles hi ha un aspecte que destaca bastant i és el refrescament important que hi va haver els darrers 20 anys del segle XIX. La freqüència de hiverns freds, onades de fred i nevades és molt més gran que dècades anteriors i posteriors. Perquè va passar això?

Les causes, com sempre en referència al temps i al clima, poden ser moltes però sembla que hi poden haver dos més destacables: una menor activitat solar respecte a la meitat del segle XIX i, especialment, la erupció del volcà Krakatoa que va enviar tones i tones de material a l'estratosfera, circumstància que va provocar un refredament els anys següents a tot el mon degut a l'enfosquiment atmosfèric i la major dificultat del raigs solars per travessar-la. La noticia arriba a Barcelona uns dies més tard i per les conseqüències immediates ja s'intuïa que l'explosió era una de les més importants de la història.

Litografia de la erupció del Krakatoa que va fer desapareixer més de la meitat de la illa on era el volcà.

El primer hivern després de la erupció no va ser gaire fred, però des de l'estiu de 1884 les temperatures mitjanes de cada mes van estar per sota de la mitjana climàtica del trentenni 1871-1900 durant uns quants mesos seguits. Així, després d'un estiu i una tardor fresques, el hivern no pintava gaire diferent.

La primera fredorada arriba el 20 de Novembre fruit d’una advecció de nord que provoca nevades al Montseny, pluges a Barcelona i que porta un descens de les temperatures fins a valors hivernals (el dia 21 a les 7 del matí hi ha 2,5ºC a Barcelona). L’ambient fred no marxa i un nou descens termomètric marca el canvi de mes però ja al Desembre la recuperació tèrmica és ràpida. Gran part de Desembre transcorre tranquil i suau fins uns dies abans de Nadal degut a un flux de gregal. El fred a Barcelona va ser intens arribant als -2,0ºC el dia 23. El dia de Nadal arriba un front fred que porta fred i neu a l’interior de Catalunya:

"Según noticias recibidas de distintos puntos, se ha confirmado nuestro suelto de ayer, pues ha nevado copiosamente en distintos puntos de Cataluña, lloviendo en los restantes.
Hé ahí, pues, que una vez más la agencia telegráfica del New-York-Herald nos ha trasmitido la noticia de que se dirigía un ciclón hacia Europa, y que el día 23 ó 24 llegaría á las costas de la Gran Bretaña. Por cierto que se ha realizado el telegrama, pues que el temporal lo hemos tenido el 25 en España. Probablemente aquí solo habrá llegado un extremo del mismo, por cuyo motivo las nieves y lluvias habrán sido más copiosas en Inglaterra y Francia.
La temperatura continuaba ayer baja, repitiéndose la lluvia al anochecer. Si el viento no cambia de Norte á Levante ó Sud, tendremos tiempo rigurosísimo, puesto que la mitad de Europa está cubierta por inmensa sábana de nieve." La Vanguardia. 27-12-1884.


En aquest article podem veure també el primers indicis de previsió del temps en relació al dinamisme de l’atmosfera. De fet, no es tractava de un cicló atlàntic com proposa l’article, hi havia un potent anticicló a l’Atlàntic, sinó de una depressió mediterrània seguida de una baixa que provinent del golf de Cadis passa per sobre de la Península amb temperatures suaus i molta aigua, però com ja tenien al "culpable" del mal temps, seguien explotant el filó de l’encert:

"El ciclón que nos anunció la agencia del New-York-Herald descargó ayer con impetuosidad en esta capital. Durante la mañana siguió el tiempo con tendencia á lluvia. A mediodía cayó un chaparrón que duró unas dos horas, lloviendo luego á intervalos.
A las siete de la noche formóse una verdadera tormenta acompañada de exhalaciones eléctricas y truenos, como si nos halláramos en pleno verano, cuyo fenómeno meteorológico no recordamos haberlo presenciado nunca tan intensa en esta época del año.
La lluvia fue torrencial, en tal grado, que á pocos pasos de distancia no se percibían los objetos, cayendo asimismo algunas piedras; esto es, un temporal como el que descargó hace pocos días en Alemania.
Por fortuna la lluvia cesó al poco rato, pues de lo contrario hubiera causado desperfectos de consideración.
La temperatura mejoró notablemente en el día de ayer, pues el viento saltó del Norte á Levante, lo cual esperábamos; y algo presagiamos de ello en uno de nuestros sueltos anteriores." LV. 28-12-1884.

El més important, posar-se la medalla d’una "bona" predicció meteorològica.... Van caure 28 mm. El pas de la depressió a la Mediterrània va fer entrar aires més freds de l’interior d’Europa:

"A mediodía de ayer descargó en esta capital otra tormenta acompañada de viento, agua y granizo. Al propio tiempo se oyeron algunos truenos, uno de ellos muy fuerte.
Parecía que nos hallábamos en setiembre.
Por la tarde se serenó por completo la atmósfera, soplando luego aire glacial.
Ha nevado nuevamente en muchos puntos." LV. 30-12-1884.

Vista de Barcelona i el port de l'any 1885.

El fred es manté a Catalunya fins ben entrat el mes de Gener amb tímides glaçades a primers d’any. Després de Reis l’ambient es torna més cru i aviat comencen les glaçades: "Esta mañana ha recrudecido el frío. Al regarse la plaza de Cataluña, inmediatamente quedaba helada el agua, lo cual sucede raras veces en esta capital." LV. Ed. Tarda. 13-1-1885.

Una depressió escandinava lliscava cap a nosaltres enviant vent del nord que es deixa sentir: "La última noche ha sido desapacible en extremo, puesto que ha soplado el Norte con tal fuerza que ha arrancado algunas persianas y derribado varias chimeneas. Apenas podía transitarse por la Rambla.
La temperatura estaba asimismo muy baja, como pocas veces se haya visto en Barcelona. El actual invierno es de los más rigurosos, no solo por la intensidad del frío, sino por la duración del mismo, toda vez que hace más de un mes que no hemos tenido un buen día.
Esta mañana ha cesado el viento, habiéndose enseñoreado de la atmósfera una densa nube que ofrece el aspecto precursor de una nevada. Continúa el frío.
Estos últimos días ha nevado en muchas comarcas de Cataluña, especialmente en Vich y en la alta montaña. El Monseny está completamente blanco, pareciendo que hay allí gran espesor de nieve. Como ahora es muy probable que nevará de nuevo, se acumulará allí extraordinaria cantidad de nieve que luego enfriará el aire. Por lo tanto, estaremos aviados si continúa el Norte." LV. Ed. Tarda. 14-1-1885.

La tarda del 14 de Gener neva intensament agafant a tota la ciutat fins el vespre, després glaça: "Pocas horas después de haber escrito ayer un suelto en el cual decíamos que la atmósfera ofrecía el aspecto precursor de una nevada, las nubes empezaron á regalarnos una lluvia de gotas pequeñas y muy frías, cayendo luego copos de nieve en abundancia.
Esta nevada es muy general, habiendo producido una notable baja en la temperatura. Anoche el aire era completamente helado. Muy mal tiempo estamos atravesando." LV. 15-1-1885.

Aquell hivern el temple de la Sagrada Família presentava aquest aspecte. Tan sols feia un any i mig del començament de la obra (25 d'Agost de 1883) i els primers fonaments de la cripta s'aixecaven al mig del pla de Barcelona, encara molt despoblat.

A la edició de la tarda ens descriuen la situació: "La lluvia y nieve cesó ayer al anochecer; más tarde se despejó la atmósfera volviendo luego á cubrirse. Esta madrugada ha caido una gran helada, que alcanza á todo el Ensanche y á los alrededores de esta capital.
Las montañas vecinas están completamente blancas, por manera que por la parte de tierra estamos envueltos por una inmensa sábana de nieve.
Anoche soplaba el levante fresco, y gracias á esta circunstancia debemos que el tiempo no sea aún más frío, como lo hubiese sido si hubiera continuado el norte.
El temporal era duro en el mar, dificultando la navegación, por cuyo motivo no llegaron algunos vapores que se esperaban. Entraron de arribada forzosa algunos buques que salieron anteayer y otros que cruzaban las aguas de nuestro meridiano.
El tiempo continúa hoy presentando idéntico aspecto que ayer; esto es, frío y con tendencia á lluvia, si continúa el levante, y á nieve si sopla el norte.
Ha nevado abundantemente en varias comarcas catalanas, especialmente en la de Puigcerdá."


El 15 de Gener va nevar dèbilment: "Durante todo el día de ayer estuvo nublado, cayendo á intérvalos pequeños copos de nieve. La temperatura fué extraordinariamente fría, habiéndose helado la nieve de los próximos montes y de los terrados." LV. Ed. General. 16-1-1885.

La glaçada a la ciutat era obvia doncs la mínima va quedar molt baixa amb -3,0ºC. El dia 16 ja no neva i el cel és completament seré, la temperatura cau en picat, la mínima és de -4,0ºC a la Universitat i -4,6ºC al carrer Petritxol, que serà la més baixa de tot el hivern: "Esta mañana ha quedado completamente despejada la atmósfera; pero el frío es muy intenso, puesto que la helada ha sido mayor que la de ayer. El aire es glacial.
En los montes vecinos y en el llano de esta capital continúa la nieve."
LV: Ed. Tarda. 16-1-1885.

Les nevades van ser generals als voltants de Barcelona. Malgrat aquest fred intens, una nova massa d’aire suavitza ràpidament les temperatures i el dia 17 plou pel matí i desfá la neu de Montjuïc i Collserola. El mal temps fa suspendre la rua dels Tres Tombs que es trasllada al dia següent, diumenge 18 de Gener. En aquesta taula hi ha les temperatures extremes i els meteors d’aquells dies a la Universitat:


Els darrers 10 dies de Gener la temperatura va anar pujant fins a valors normals o lleugerament superiors als climàtics.
Febrer, al contrari que Gener, va ser un mes molt suau amb temperatures primaverals, la mínima va ser de 4,6ºC el dia 13, i molt sec doncs només van caure 6 mm en tot el mes.

El mes de Març va ser fins i tot més fresc que Febrer i amb un episodi de pluges molt beneficiós per el camp però que a la ciutat donava més d’un problema: "Ayer continuó la lluvia hasta mediodía. El firmamento siguió luego cubierto por densas nubes, soplando fuerte y fresco levante que produjo mucho oleaje. Las calles de esta capital quedaron hechas un asco, demostrando una vez más que estamos condenados á sufrir eternamente el polvo ó el barro. Esto es intolerable." LV. Ed. General. 12-3-1885.

"Las lluvias han sido muy copiosas en distintas comarcas catalanas. Escriben de la provincia de Lérida manifestando que hace dos ó tres días que llueve, favoreciendo mucho la vegetación." LV. Ed. General. 13-3-1885.

Al voltant del dia 25 de Març entra una massa d’aire molt freda que porta l’ambient hivernal novament: "Estas últimas noches ha hecho verdadero frío en esta capital, de manera que todo el mundo ha tenído que echar nuevamente mano de los abrigos de invierno. Este descenso de temperatura es general en casi toda Europa, á consecuencia del persistente Norte que sopla. Como es natural, habrá perjudicado á la vegetación." LV. Ed Tarda. 26-3-1885.

Abril continua fresc però ja amb temperatures més altes, tot i així el dia 11 d’Abril la mínima va ser de 3,3ºC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada