Aquells episodis en que tothom parlava del temps que feia.





dissabte, 9 de juliol del 2011

El fred i la neu de Gener de 1914 (II)

A la primera part d'aquest tema hem fet una ullada a la onada de fred que va caracteritzar els primers dies del Gener de 1914. Les dades observades al Fabra són prou contundents: entre el dia 1 i 9 de Gener només s'arriba a 8,8ºC de màxima el dia 8 i el dia 1 baixa fins a -4,3ºC, la mínima està per sota de zero graus durant 6 dies i la mitjana d'aquests 9 dies és de tant sols 2,0ºC.

Després d'aquest fred van venir 3 dies de temps molt suau a causa d'un anticicló situat sobre la península Ibèrica, que va comportar inversions tèrmiques i glaçades a l'interior, però l'atmosfera estava preparant un còctel ben conegut pels amants del fred i la neu a les costes del nostre país que podreu reconèixer amb la informació de l'estat atmosfèric d'Europa fet a La Vanguardia el dimarts, dia 13: "Una extensa zona de altas presiones encuéntrase sobre Europa, formada por dos centros, los cuales se hallan, uno de 768 milímetros en nuestra península y otro de 780 en Cristiansund, al W. de Noruega.
Hállanse en el centro del Mediterráneo algunas bajas presiones cuyo foco no puede precisarse por falta de los datos de Italia, Turquía y Grecia." LV. 13-01-1914.

Tot seguit veiem el mapa isobàric que coincideix perfectament amb la descripció de fa quasi 100 anys.

Les peces anaven situant-se al seu lloc i el nou canvi de temps no trigaria massa. El 13 de Gener plou i cauen flocs a estones a la ciutat. A Collserola agafa en un primer moment però després cau aiguaneu i es desfà la neu. La descripció de la jornada la trobem a La Vanguardia del dia següent: "Ayer amaneció con lluvia poco nutrida en el llano, que se convirtió en nieve en la montaña donde se licuó por la humedad de la tierra, transcurriendo la mañana con viento del NE., lloviznas, frío intenso y marejada. A primera hora de la tarde se deslizaron algunos copos de nieve, pero luego se despejó algo la atmósfera, brillando a intervalos el sol, continuando el resto del día con tiempo vario y anocheciendo sereno con luna llena y temple glacial." LV. 14-01-1914.

La temperatura va caient durant el dia però encara la màxima arriba als 10,2ºC a primera hora del matí. Per la tarda, tal com narra el cronista, la temperatura és prou baixa per deixar precipitació sòlida a la mateixa ciutat però no baixa del punt de congelació. La matinada del 13 al 14 la mínima baixa fins a 0,8ºC a l’observatori Fabra amb cel cobert i precipitació de neu.

El dia 14, a primera hora, la blancor ja domina Collserola i tot i l'ambient extremadament fred, la neu no fa acte de presència, agafant al terra de la ciutat, fins la nit: "Amaneció ayer con cielo nivoso, viento del SO., frío intensísimo y mar de fondo, abundando el hielo en el llano y la nieve en las alturas y ribazos de las vecinas montañas. De aquí que transcurriera el día con temperatura glacial, la más baja registrada en el presente invierno. El viento de la tarde fue el SSE., veloz é ingrato, que prosiguió durante el curso de la noche.
Esta presentóse con cielo de mal cariz, cubierto, empezando á las nueve á soltar copos de nieve que se licuaba al principio por venir mezclada con ligera lluvia, pero después empezó á blanquear los paraguas de los transeúntes y parte de los tejados y calles." LV. 15-04-1914.

La neu també fa acte de presència a comarques veïnes i localitats com Granollers, Mataró o Sabadell es veuen cobertes per una petita catifa de neu.

Imatges de Barcelona aquell dia. La Rambla, la Universitat i el carrer Consell de Cent.





La temperatura segueix desplomant-se i no passa dels 2,1ºC al Fabra i poc més de 4ºC a la ciutat. De nit, en el moment de la nevada, ja és sota zero arreu. Com diu la crònica, comença a agafar de nit i està nevant tota la matinada i gran part del matí del 15 de Gener, dia que transcorre així: "Amaneció ayer con copiosísima nevada que blanqueó toda la ciudad, el llano y la montaña. Puede decirse que toda Cataluña está cubierta por la nívea sábana, desde el Pirineo al litoral, desde el Ebro á Cabo Creus. La nieve ha alcanzado en esta capital, por término medio, 24 centímetros de espesor, cantidad pocas veces vista aquí, donde los nevascos apenas toman asiento.
Los copos continuaron deslizándose durante el curso de la mañana, con viento flojo del NNO., mar tranquila y temple glacial. Después del mediodía el viento se llamó al ENE., arrumbando las nubes y apareciendo sol decaído entre claros, transcurriendo la tarde sin otras variaciones atmosféricas. Anocheció con frío intensísimo y horizontes aturbonados."
LV. 16-01-1914.

A la ciutat és la nevada més important des del 1899 o potser el 1887 i provoca problemes de mobilitat, malgrat els automòbils encara són escassos, però les caigudes dels que surten encuriosits són freqüents i alguns transports públics tenen dificultats.

El port, Montjuïc i el centre de la ciutat sota la neu.





La nevada és general al Vallès amb gruixos que oscil·len entre un pam i dos pams (entre 20 i 40 cms.) a Terrassa, Sabadell i Granollers. Segons la publicació El Poble Català, aquest és el panorama a Catalunya: "...la nevada es general en la nostra terra. La neu, per la part del migdia, arriba fins a Sant Vicens de Calders.
A Girona nevà de les nou del vespre a les vuit del matí, quedant una capa d'un pam de gruix. El tren de Girona a Sant Feliu funciona amb dificultats.
A Terrassa i Sabadell, la nevada fou copiosa. Lo mateix diuen de Granollers.
A Manresa no ha nevat. A Berga i al Moianès, hi caigué molta neu.
A Sant Feliu de Guixols, la capa de neu era de 30 centímetres. També nevá copiosament a les muntanyes del Berguedà i del Moianès, i tot l'Empordà i el Gironès, a la Selva i el Vallès. Del Baix Penedes també diuen que hi ha caigut una espessa nevada. El Montseny, Sant Llorenç del Munt i el Montserrat están curulls de neu.
Arreu la temperatura ha baixat considerablement, glaçant-se rieres i basses de aigua i les vores dels rius."
EPC. 17-01-1914.

El dia 16 de Gener és el més fred. Les mínimes són extremadament baixes i, segons els observatoris oficials, al centre de Barcelona, als jardins de la Universitat, assoleixen els -3,2ºC, a la falda del Tibidabo, a l'observatori Fabra, -5,2ºC, on la màxima no supera els -0,8ºC, i a Sabadell, -7,1ºC. La crònica meteorològica de La Vanguardia diu: "Amaneció ayer cubierto, viento del SSO., temple muy ingrato, marejada y fuerte helada, sin que apenas se licuara la nieve en las alturas, por lo que continuaron cubiertos con el niveo manto los tejados, las montañas y el arbolado, transcurriendo la mañana con todos los rigores propios de las temperaturas bajo cero y de la humedad excesiva. Después del mediodía el viento roló al NNO., acreciendo las masas nubosas, con mar arbolada en el canal, renovándose el nevasco al promediar la tarde, aunque en pequeños copos que pronto se oonvirtieron en franca y pausada lluvia, que terminó ya entrada la noche." LV. 17-01-1914. La matinada ja és més suau, malgrat el fred intens, i ja comença fondre's la neu a la ciutat que el sol que llueix el dia següent acaba desfent: "El día transcurrió ayer despejado con blancas celagerías sueltas, sol espléndido que fundió gran parte de la nieve, viento del ENE. y SSO., frío intenso y marejada; anocheciendo con atmósfera recargada de humedad". LV. 18-01-1914.

Poc a poc, Barcelona va recuperant el seu tarannà diari, la neu desapareix de la ciutat i queda tot ben xop, brut i en els carrers encara no asfaltats, tot ple de fang. Això desferma una forta crítica a l'Ajuntament.

Les imatges pertanyen a l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada