Aquells episodis en que tothom parlava del temps que feia.





dissabte, 2 de juliol del 2011

El fred i la neu de Gener de 1914 (I)

L’any 1914 troba una Barcelona convulsa on els moviments obrers i un catalanisme cada cop més lluitador marquen la vida de la gent. La creació de la CNT al 1911 i la lluita per unes reivindicacions socials i laborals que avui ens semblen obvies estan a l’ordre del dia durant aquesta segona dècada del segle XX. Al 1914 neix la Mancomunitat que vol significar una recuperació de les Corts Catalanes abolides 200 anys abans.

En aquest marc de reivindicació, les ciències i les lletres catalanes avancen a bon ritme. El modernisme és un fet i donarà una personalitat a Barcelona que encara perdura, una Barcelona que es troba immersa en un dels processos que canvien la seva fesomia durant el segle XX, la Reforma de la Via Laietana.

La Via Laietana en plena reforma durant aquell Gener.

Pompeu Fabra marca les pautes de la llengua catalana moderna amb les seves Normes ortogràfiques de la llengua catalana publicades el 1913 i la meteorologia avança amb el naixement de diversos observatoris emblemàtics com el de Roquetes a Tortosa i el Fabra a Barcelona i una labor científica important que culminaria l’any 1.921 en la fundació del Servei Meteorològic de Catalunya del que va ser primer president el Dr. Eduard Fontserè i Riba.

Parlant de l’Observatori Fabra, és el mes de Gener de 1914 quan comença la sèrie meteorològica que continua sense interrupció fins a dia d’avui. Malgrat es conserven dades des de 1905, els aparells eren al terrat de la torre i tot i que es van baixar l’Octubre de 1913, lloc on són des d’aleshores, cal homogeneïtzar les dades.

En aquesta imatge del web Fotos de Barcelona veiem l'Observatori Fabra poc després de la seva inauguració i a l'actualitat. Els canvis en la edificació són mínims, en l'entorn vegetal, evidents.

Curiosament aquell mes de Gener de 1914 quedarà en la història meteorològica de Barcelona com un dels destacats, degut a la intensa nevada que va caure i al fred que es va viure que el converteix en el segon mes de Gener més fred de la sèrie, després del de 1945 i una mica més fred que el més recent de 1985.

Com en tots els mesos destacats per les mitjanes molt baixes no és només una onada de fred sinó més d’una que marquen el tarannà meteorològic. En aquest cas, el primer embat fred arriba abans d’acabar l’any 1913 coincidint amb un esdeveniment artístic de primer ordre com era l'estrena de Parsifal de Richard Wagner al Liceu, tal com llegim a La Vanguardia del dia 31 de Desembre en referència al dia anterior: “Amaneció ayer con tiempo crudísimo, regazos de nieve en la montaña y fuerte helada en el llano.” LV. 31-12-1913. Just aquell mateix dia 31, Barcelona registra la temperatura més baixa de l’any que s’exhaureix, -1,2ºC a la Universitat, amb la primera glaçada a la ciutat des del 1 d’Abril de 1910. El dia de Any Nou de 1914 és el més fred d’aquesta primera onada de fred, com ens descriu el periodista: “Amaneció ayer despejado con hielo y escarcha por doquier, mantenido constantemente por el soplo glacial del NE. Después apareció el sol que no pudo caldear la atmósfera, continuando todo el día con temple crudísimo y mar picada. Anocheció lo mismo.
Las nieves son generales, habiéndose dado el caso ayer de que los vapores correos de Mallorca recalaran en el puerto con las cubiertas y palos blanqueados, convertidos en neveras.” LV. 02-01-1914. Aquell dia l’Observatori Fabra registra -4,3ºC.

La causa d’aquest fred és una advecció continental amb un potent anticicló a l’Atlàntic que canalitza l’aire molt fred i sec de les planes russes cap a Catalunya. És per aquest motiu que no neva cap dia i que en tot moment els observadors ens parlen de dies serens.


El fred intens es va esmorteint però les mínimes al voltant dels 0ºC al Fabra segueixen durant els primers dies del mes fins que el dia 10 els vents del sud dominen l'ambient i fan ensumar la primavera: "El día transcurrió ayer con cielo sin brumas, completamente despejado, sol esplendído, vientos flojos del S y SSE, temple casi primaveral y mar tranquila; anocheciendo con luna llena y densa niebla que mojó las calles como si hubiese llovido." LV. 11-01-1914. La mínima aquell dia va ser de 9,1ºC al Tibidabo; res feia pensar en el que passaria uns dies més tard.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada